Het is alweer een tijdje voorjaar en dat betekend ook dat de karper weer lekker actief begint te worden, zeker tijdens de dagen als de zon uitbundig schijnt. Zodra rond half maart de dagen weer wat beginnen te lengen en het zonnetje wat meer kracht krijgt, zie je vaak al in de polder of in de stadswateren de eerste activiteit van de karpers. Bij mij is dit meestal als ik nog lekker aan het struinen ben door de polders of woonwijken op zoek naar vriend snoek. Mocht je hier in maart de karpers op bepaalde stukken tegen komen heb je al vast een mooie indicatie waar je ze moet zoeken als je voor de eerste keer achter de karpers aangaat.

De eerste van het seizoen 2019 uit een cultuur watertje in het midden van het land. Ook in de cultuur watertjes zwemmen soms hele fraaie exemplaren rond.

Vaak zie dan ook al eind maart de eerste foto’s langskomen van karpers die op de vlieg zijn gevangen. Het zijn dan ook zeker de eerste dagen dat het al mogelijk is om een karper op de vlieg te vangen. De eerste weken van het seizoen vangen we de karpers eigenlijk altijd op een Carp Candy aka karperbolletje, ook werkt een wat grotere nimf soms prima. De karpers zijn nog vrij traag met watertemperaturen van 8 tot 10 graden in die periode. Er zit dan ook nog niet heel veel leven in het water. De karpers zijn in deze periode dan meestal op zoek in de bodem naar wat larven van bijvoorbeeld de mug. De karpers cruisen nu vaak langzaam rond op de ondieptes. Dit zijn altijd de hoekjes waar het water het snelst op warmt. Zoek dan ook bij wat grotere water systemen in de ondiepe zij slootjes. Grote kans dat je daar de eerste actieve karper tegen komt.

Deze mooie schub van 84cm en 27,5pond kwam uit een doodlopend stukje van een flink water systeem vlak bij een woonwijk welke weer in verbinding staat met een grote plas.
Veruit onze favoriete aasje de Smartlures Carp Candy.

Hoe ga je nu zo’n karper proberen te vangen met haakje waar enkel wat Wool Yarn op is gebonden. Zoek de karpers op die in ieder geval enige activiteit vertonen. Bij deze vissen heb je de meeste kans dat ze wat eetbaars zien je in Carp Candy. Zie je de karper rustig de bodem afzoeken naar wat eetbaars werp dan zeker je carpcandy in zijn pad en grote kans dat hij bij het zien van de carpcandy op de bodem hij deze even op wil zuigen om te proeven of het iets eetbaars is. We zeggen wel eens gekscherend, karpers zijn net baby’s ze stoppen werkelijk alles in hun mond. Echter is het niet eetbaar spugen ze het soms net zo snel weer uit. Vis ik gericht op de bodem dan gebruik ik altijd een Inline Strike Indicator. Deze kan je op de gewenste diepte zetten, zet hem altijd iets dieper als dat het water is zodat je lijn mooi een stukje plat op de bodem komt te liggen. Zodra de karper je Carp Candy naar binnen zuigt zal je dit altijd zien door middel van een kleine verplaatsing van je strike indicator. Dit is ook het moment om rustig te haak te zetten. Helaas is het mij ook vaak gebeurt dat je uit reflex veel te snel (hard) aanslaat. Vaak sla je dan de Carp Candy weer uit te bek van de karper zonder deze te haken. In een rustig vloeiende beweging de haak zetten levert veel vaker een gehaakte karper op.

En het zijn niet allemaal zwemmende zoetwater varkens!!!

De andere optie is om een rustig cruisende karper aan te werpen. Belangrijk is nu dat je Carp Candy in het pad van de karper plaatst. Niet te dichtbij, grote kans dat de karper dan schrikt en natuurlijk ook niet te ver weg zodat de karper de Carp Candy niet kan zien. Mooiste is het als je een vis heb die naar links of rechts van je zwemt. Je kan dan goed het moment zien dat de karper je Carp Candy naar binnen zuigt en bij het aanslaan een grotere kans van inhaking is mijn ervaring. Vaak als de karper rechtop je af zwemt gebeurt het nog al eens dat je je aasje net zo makkelijk weer uit zijn bek slaat.

Het moment dat de karper realiseert dat er niets niet aan de “haak” is!!!
Keurig voor in het bekje gehaakt

Wat later in het seizoen, meestal is dit ergens eind april begin mei dat de eerste karpers echt actief gaan azen aan de oppervlakte. Nu wordt het ook tijd om de drijvende karperaasjes bij je te hebben. Ik vis zelf veel dan met de Fulling Mill Dog Biscuit en de Fulling Mill Bonio. Je hebt soms dagen dat de karper erg passief is en enkel een beetje in de oppervlakte rond hangt of zwemt. Dit zijn de dagen dat het weleens kan helpen om bijvoorbeeld wat kattebrokjes of kleine hondenbrokjes te voeren. Als de karper nu wel begint te azen dan probeer je je imitatie hondenbrokje zo te plaatsen dat je de karpers niet laat schrikken en wel zo dat je aasje in de baan ligt waarvan jij denkt dat de karper naar toe gaat. Deze visserij doe ik zelf veel op een cultuurwatertje en klinkt gek maar ondanks de hoge dressuur die er hier op zit bij de vissen werkt deze visserij soms erg goed. Ik vis hier wel bijna altijd met een de donkerste van de twee drijvende karperaasjes. En een kleine witte indicator icm een 9ft leader en een drijvende Ridge Clear lijn van Airlfo. In het begin van deze visserij gebruikte ik altijd gele en oranje indicators maar ook als deze een meter van me aasje lag schrokken de karpers er nog van. ( oh ja ik gebruik de indicator vooral om te kunnen zien waar me aasje zich bevindt, soms zijn erop dit water worpen van 20 meter en meer nodig en op die afstand is het lastig om continue je aasje in de gaten te houden). Later schakelde ik hier ook over op de Airflo Ridge Clear lijn omdat het al een aantal keer gebeurt was dat als een andere karper onder me vliegenlijn door zwom deze schrok, en hierdoor ook de andere karpers het hazenpad kozen. Oh ja nog een tippie van Marc; ik maak met een zwarte watervaste stift bij de drijvende aasjes de haak altijd zwart als hier een glimmende haak in zit, helaas maar al te vaak mee gemaakt bij een glimmende haak dat ze vlak voor ze je aasje willen weg slurpen als nog wegdraaien!!!

Zo gaaf om je hondenbrok imitatie van de oppervlakte geslurpt zien worden.

Werpen of besluipen!!!

Maar al te vaak maak je het mee dat je een karper dicht onder de kant spot. in het verleden probeerde ik deze weleens aan te werpen. Maar 9 van 10 keer ging dit toch mis. Zeker als de karper erg dicht onder de kant ligt. Beste is dan kruipend en sluipend de karper zo dicht mogelijk te benaderen en dan proberen om de Carp Candy zo rustig mogelijk voor zijn bekkie te plaatsten. En dan gaat zeker je hartslag een stuk omhoog wanneer de karper aanstalten maakt om je aasje naar binnen te slurpen. Maar ook al te vaak zal de karper zichzelf in de diepte laten zaken of wegdraaien en elders weer lekker verder gaan met chillen. Beste blijft toch om karpers te besluipen die enig aasgedrag vertonen. Zelfde als snel cruisende karpers ook deze zijn vaak niet te verleiden, zelfs niet met een perfect geplaatste worp.

Vaak is het kruip en sluip in de smalle polderslootjes.
Super leuke visserij in de Hollandse polders.
Soms kom je ook echte dikkerds tegen in de polder!!!

De materialen

En het leuke van deze visserij is dat je niet echt veel nodig hebt, en waarschijnlijk het meeste al voor hebt als je ook op bijvoorbeeld poldersnoek vist met de vlieghengel. Hierbij een lijstje van wat ik gebruik.

  • Vlieghengel in een aftma 7, 8 of 9. Vis zelf altijd met een #8 en tot nu toe is dit eigenlijk altijd voldoende geweest.
  • Een reel met een degelijke slip, tegenwoordig voldoet elke reel van goedkoop tot duur hier wel aan. Belangrijk is gewoon dat je de slip van de reel mooi fijn kan afregelen.
  • Drijvende lijn met het lieftse een lange head zodat deze mooi overslaat en verre worpen ook goed mogelijk zijn. Vis zelf nu alweer me een tijdje met de Airflo Ridge Clear drijvend. Deze doorzichtige drivende lijn is voor mij zelf de ultieme lijn. Zeker op helder water en op water met een hoge visserij druk
  • Leader 25/00 of 27/00 nylon, vis je met fluorocarbon ga ik zelf meestal tot max 28/00. FC is toch altijd is zwakker op de knopen als Mono. Zelf vis ik ook veel met de Stroft Tapered leader met een 25/00 of 27/00 tip en dan vaak in de 7,5ft en soms gebruik ik ook de 9ft als ik voldoende ruimte heb voor verre worpen. Voordeel van een tapered leader is dat je vlieg veel mooiere overslaat waardoor de lijn en leader mooi strekt.
  • Een Inline Strike Indicator vis meestal zelf met de witte maar vis je wat troebel water of specifiek op azende karper dan is de fluo gele ook een prima optie.
  • Een stuk of wat karpervliegen zoals de Smartlures Carp Candy, mijn favorieten zijn de Moss, Baby, Camel en Beige en voor de drijvende visserij zijn voor mij dit de twee toppers de Fulling Mill Dog Biscuit en de Fulling Mill Bonio.
  • Een schepnet welke voldoende groot is voor een behoorlijk formaat karper. Ik gebruik zelf hiervoor een eenvoudig net van Greys en dit net kost nog geen 30 euro en er hebben bij mij al heel wat flinke karpers ingezeten. En het net is nog steeds in uitstekende staat. Een goed net hoeft niet altijd duur te zijn. Grote voordeel is ook dat het lekker licht is, dus ideaal om mee te struinen.
  • Een heuptasje voor je doosje vliegen, onthaaktang, leader materiaal, indicators een een handdoek om je handen even op te frissen na een vangsten.
  • Strippingbasket is een optie als er verre worpen nodig zijn, al gebruik ik hem zelf zelden met het karpervissen. Alleen als we een heel enkel keer wadend op de karper gaan.
  • En wat echt onmisbaar is is een goede polariserende zonnebril. Ik gebruik zelf altijd een Costa met de Green Mirror lens, is het iets bewolkt weer dan is een Silver Sunrise lens ook erg fijn om te gebruiken. Zonder bril maakt het spotten van de karpers een stuk lastiger.
Een fatsoenlijk net is een must!!!
De set up voor mij een Sage Igniter 9′ #8 het ultieme stuk werp gereedschap met een Sage Spectrum Max 78 met me favo lijntje de Airflo Ridge Clear floating.

Zoals je ziet heb je een vrij basic uitrusting nodig voor het vliegvissen op karper. En voor een hoop vliegvissers is het een erg leuke visserij voor de in de gesloten tijd. Maar ook na de gesloten tijd als het vaak in veel wateren te warm is om verantwoord te snoeken en erg leuke afwisseling op de visserij met alles wat tandjes en stekels heeft.

En wil je graag zelf de Carp Candy binden dan is dit denk wel een van de makkelijkste vliegen om te maken. Het enige wat je nodig heb is de Smartlures.nl Premium Wool Yarn de Gamakastsu A1 Carp Hook Specialist in de maat 4, 6 of 8. Gebruik zelf de 4 en 6 het meest, en een rolletje binddraad. Gebruik zelf de Veevus GSP 100 denier, dun en sterk ideaal om je Carp Candy mee te binden. Je bind de Carp Candy net als een zalmeitje ( even Googlen) ik knip echter zelf de haakpunt wel redelijk vrij. Je krijg dan ook meer een ovaal aasje dan echt een bolletje. Vandaar ook de naam Carp Candy i.p.v. bolletje!!!

Ook dit formaat zoet water varkens zijn te vangen op een vliegenlat. Deze spiegel karper van 87cm en 34pond wist mij bijna 15 minuten bezig te houden.

De stekken

Over de stekken kan ik eigenlijk best kort zijn. In bijna elk water in Nederland zwemt wel karper rondt. Van de vele polders die Nederland rijk is met vaak een mooi en gevarieerd bestand aan vissen tot de cultuurwateren met soms van die heerlijke hangbuikzwijntjes die maar niet omhoog willen komen tijdens de dril. En dan nog de grote zandwinputten waar vaak ook mooie ondiepe platen liggen, al zijn dit vaak niet de makkelijkste wateren. En vergeet die dode rivierarmen niet die nog steeds in verbinding staan met de rivier. Of zorg dat je er bent als de rivier in het voorjaar buiten zijn oevers treedt en de uiterwaarden onder water zet. En op de Randmeren heb je legio ondiep plekken waar je al wadend op jacht kan naar de karper.

De Nederlandse polder herbergt een mooie bestand aan karpers in een prachtige omgeving.
Ook het wadend vissen op karper kan een erg leuk en effectief spelletje zijn

Tot slot. Mocht je nog vragen of meer info willen hebben, neem dan gerust contact met me op. Een dagje mee op pad is ook zeker een optie als je graag de basis van het vliegvissen op karper onder de knie wil krijgen.