Op jacht naar dikke baarzen!!!

Het spelletje “vliegvissen op dikke baarzen” begint te laatste jaren steeds populairder te worden. Door de vele publicaties op sociale media en in de bladen neemt de interesse bij veel vliegvisser toe om zelf ook zo’n mooie dikke baars te vangen. En naar aanleiding van de vele vragen over deze visserij deze bijdrage om de vliegvissers een stukje op weg te helpen om ook zo’n mooie baars te kunnen vangen. Kelvin en ik gaan nu alweer een jaartje of 3 met regelmaat achter de baarzen aan . Deze visserij is echt niet heel moeilijk, en je hoeft er ook geen mega investering voor te doen om deze vorm van vliegvissen te gaan doen. Het vliegvissen op grote baarzen is zeker geen visserij van grote aantallen. Maar als je er eentje vangt is de voldoening altijd erg groot!!!

Dit formaat baarzen is geen uitzondering in de wintermaanden op de rivierplassen.

Ook vanuit de bellyboat zijn ze prima te vangen!!!

Materiaal.

Voor het vliegvissen op baars raden wij een 9ft # 6 of #7 hengel aan. De reel is bij het baars vissen van minder belang, dus elke reel in de juiste gewichtsklasse is dan ook geschikt. De lijnen die wij gebruiken zijn allemaal van Airflo. Vanaf de kant gebruik ik in de zomer maanden meestal een Ariflo 40+ Extreme inter lijn. In de koudere maanden als veel van de grotere baarzen de zandwinputten optrekken gebruik ik vanaf de kant een Airflo 40+ Extreme inter/sink3 lijn. Er wordt bewust gekozen voor een sink3 lijn met inter running lijn als er van de kant gevist wordt. Je zit met deze lijn gewoon minder vast als dat je met een volledig zinkende lijn vist. En vanuit de bellyboat als er meestal van ondiep naar diep wordt gevist gebruiken we de Ariflo 40+ inter/sink7 er zou dan ook als een redelijk all round lijn gekozen kunnen worden voor een volledig zinkende lijn zoals de Sixth Sense, enige nadeel is dat deze lijn zeker in combinatie met verzwaarde streamers minder makkelijk werpt . En dit is juist weer een groot voordeel van de 40+ Extreme lijn, dat deze lijn met zijn head van 10,5m erg makkelijk werpt zelfs als er een lekkere bries over het water staat. Als leader wordt er altijd fluorcarbon van 30/00 tot max 40/00 gebruikt. De 40/00 gebruik ik meestal in de diepe zandwinputten i.v.m. de steile taluds welke vol met mosselen zitten. De leader die ik gebruik is meestal tussen de 100 en 150cm. Met een iets langere leader wordt het zweef moment van je streamer minder beïnvloed door de zinksnelheid van je zinklijn.

De #6 hengel gebruik ik voornamelijk in de winter vanaf de kant. Er wordt dan vaak met onverzwaarde streamers gevist en deze zijn prima te werpen met een #6. En tijdens de koude maanden heb je dan van een dikke baars nog steeds een erg leuke sport. De #7 wordt meer in de warme maanden ingezet. Tijdens deze maanden is er ook nog weleens een kans van bijvangst van roofblei of een dikke snoekbaars. je hebt dan met je #7 net even iets meer te vertellen dan met een #6.

Ook in de zomermaanden is de baars een leuke sportvis.

Wat bijvoorbeeld echt een allround top set is om het vliegvissen op baars op te pakken is de Vision Abbo Perch Kit. Voor € 259,- heb je een zeer fijne hengel met reel welke reeds is opgespoeld met backing en een inter/sink3 lijn. Een paar streamers erbij en je kan gaan.

Voor de rest is het volgende handig als basis uitrusting

De gebruikte Airflo lijnen en fluorcarbon leader materiaal.

De perfecte starters kit. De Vision Abbo Perch kit!!!

Waar, wanneer en hoe?

Waar?

Eerst maar beginnen met wanneer. In de warmere maanden van het jaar als het snoekvissen op een laag pitje staat, dan is de baars een zeer leuke rover om achter de schubben aan te zitten. In deze periode van het jaar zoeken we de baarzen vooral op de rivier. Onze ervaring is dat je op de rivier gewoon vaker tegen echt dikke baarzen aanloopt en dat dat ze ook sterkere zijn als op de plassen en meren. De baarzen zijn in deze periode vaak vrij ondiep te vinden in de kribvakken en ook zeker de stekken waar pontjes varen en stuwtjes e.d. sla deze zeker niet over. En de in regel geldt voor baars dat waar je er eentje vangt er in de regel nog wel een paar rond zwemmen.

Op de stek van deze 52cm baars kwamen nog 4 baarzen eruit en allemaal tussen de 43 en 48cm!!!

Voor mij zelf zijn de koudere maanden favoriet. Dit is de periode dat de echt dikke baarzen vaak ondiep te vinden zijn  in de vele zandwinputten die aan de rivieren grenzen. Echt mannen op al deze diepe putten zijn er dikke baarzen te vinden. Op de een wat wat meer als de ander maar vaak is het een spelletje van zoeken en proberen. En de ene dag vang je de baarzen soms op maar een meter water en het kan zo zijn dat je een paar dagen later de baarzen van 3 á 4 meter moet peuteren. En mijn ervaring is dat de baarzen niet extreem honkvast zijn maar dat er zeker wel een aantal hotspots zijn op elke plas. Maar ik krijg ook sterk het vermoeden dat de baarzen langs het talud cruisen op zoek naar voedsel. En dat je ze hierdoor soms op de meest onverwachte plekken kan verwachten.

Plaatjes zijn het die dikke winter baarzen!!!

Wanneer?

De grote baarzen zijn in de rivierplassen te vinden vanaf eind oktober als het water rond de 10 graden is. En ze zijn hier dan vaak tot eind maart te vinden. De baarzen zullen ook op deze plassen paaien en hierna als de watertemperatuur oploopt zullen de baarzen richting de rivier trekken. In de maanden april en mei geldt er ook voor de baarzen een gesloten tijd en door de gesloten tijd van aassoorten zullen we deze mooie vissoort zijn 2 maandjes rust moeten gunnen. Vanaf het laatste weekend van mei kunnen we de ze baarzen weer achter de schubben aan zitten in de mooie rivieren die Nederland rijk is. In de zomermaanden vang je de grote baarzen vooral op de rivieren, ik heb ze zelf nog nooit met succes kunnen vinden in deze maanden op de diepe rivierplassen.

Hoe?

Mijn aanpak op een nieuwe stek is altijd als volgt. Het is vooral van belang je stek systematisch uit te vissen. Begin altijd ondiep en loop niet gelijk het water in, het zal je verbazen hoe ondiep die dikke baarzen soms liggen. Maar vis eerst de ondiepe platen secuur af, en schuif dan pas op richting het talud. Als je eenmaal bij het talud bent vis ik altijd als volgt me stek uit. Je werpt in telt tot 5 en begint dan met snelle korte strips en een korte stop je streamer binnen te vissen. De volgende worp tel ik tot 10 en de worp hierna tot 15. Dit doe je eigenlijk net zo lang totdat je tijdens het binnen vissen een keer de bodem voelt. Je leert op deze manier het diepte verloop op de plas waar je vist goed kennen. En als je een keer de bodem raakt zijn het op de plassen vaak mossels die erop de bodem zitten en zal je dan ook zelden je streamer verspelen. Hooguit haak je af en toe een mossel. Echter de huidige generatie haken zijn zo hard en scherp dat je haak hier niet heel veel last van hebt. Je kan ook nog kiezen om bijvoorbeeld jig-haken te gebruiken voor je streamers en als je verzwaarde streamers maakt, bouw je deze altijd met de haakpunt omhoog. Zoals de bekende Sculpin Streamers van André Miegies.

De streamers

Er zijn vele type streamers waar je dikke baarzen mee kan vangen. Een bekend patroon is de eerder genoemde Sculpin Streamer. Maar ook de wat eenvoudiger te binden streamers van  EP Fibers en bijvoorbeeld Angel Hair onverzwaard of verzwaard werken ook prima. Zolang je maar een aasvisje imiteert is het prima.

De laatste weken van 2017 vis ik erg veel met onverzwaarde streamers welke te vergelijken zijn met de streamers welke we ook voor het zeebaarzen gebruiken. Deze streamers zijn rond de 10 tot 12cm groot. Ik bind deze streamers  met de nieuwe EP fiber Sculpt A Fly fiber. en de Sculpt A Fly fiber 3D. Groot voordeel van deze nieuwe EP fiber is dat er reeds al een kleine hoeveelheid flash doorheen gemixt zit. En ook is deze fiber iets soepeler als de standaard EP waardoor deze zeer mooi door het water gaat en iets minder klit nadat een baars hem heeft opgeslokt. Mij favorieten kleuren voor het vissen op de heldere rivierplassen zijn de Wild Peacock met een buik van de kleur Baitfish Belly en de Chartreuse en ook deze wordt gebonden met een buik van de kleur Baitfish Belly. En andere kleurtje wat het nogal eens goed doet is de Speckle Brown. De Wild Peacock streamer voorzie ik altijd van een paar zwarte strepen zodat er een kleine baars wordt geïmiteerd. Deze streamer is voor mij tot nu toe het meest succesvol gebleken. De Chartreuse wordt meestal ingezet als het water iets troebele is door de wind of de vele regen die er in deze maanden weleens valt. De streamers van een centinmeter of 12 worden gebonden op een Partridge Attitude Streamer Extra #2/0 en de kleinere 10cm variant op de Attitude Streamer #1/0 . Voordeel van de Attitude Extra haak is dat deze een iets dikkere draad heeft als de standaard Attitude en hierdoor de streamer een wat meer jig actie geeft door de iets zwaardere haak. Op deze streamers gebruik ik altijd de originele EP ogen zodat de iets makkelijker zinkt als dat je standaard epoxy oogjes gebruikt. En ook door het extra beetje gewicht wat de EP oogjes geven krijgen de streamers een mooie jig actie. Je zal ook merken dat de baarzen de streamer vaak pakken tijdens het afzinken. En zeker als de baarzen een beetje los zijn komen ze de streamer gewoon halen en of je niet altijd strak bij de bodem te vissen.

Voor de Sculpin Streamer gebruiken we de Partridge Universal Predator X Jig 60 in de maat #2/0 en voor de kleinere streamers gebruiken we de nieuwe Partridge Universal Predator Jig 90 in de maat #1/0. Ook kan je deze haken gebruiken in combinatie met een dumbell zodat je zeker weet dat de haakpunt mooi omhoog loopt. Zeker in de zomermaanden als er rond de kribben wordt gevist een ideale haak.

Mijn favoriete streamers!!!

Gebruikte bindmaterialen voor mijn favoriete baarsstreamers!!!

Google Earth

Als laatste tip. Gebruik Google Earth om je eerste stekken te bepalen. Veel rivierplassen zijn vrij helder waardoor je op Google Earth mooi de taluds kan zien lopen. En zo een eerste plan kan trekken welke stekken je wilt bevissen. Check wel even de Visplanner om te kijken of je op de beoogde plas mag vissen met je Vispas. Er zijn namelijk een aantal plassen welke verboden zijn om er te vissen of welke verpacht zijn aan een vereniging. Maar er zijn 10-tallen van dit soort plassen langs de rivier dus er is er altijd wel eentje te vinden waar je deze visserij kan beoefenen. En er zijn ook zeker nog wel een aantal zandafgraving welke niet in verbinding met de rivier staan waar ook zeker grote baarzen zwemmen. Ik heb echter zelf op dit soort plassen geen ervaring en durf dan ook niet te zeggen of het gedrag van de baarzen op dit soort wateren vergelijkbaar is als de baarzen welke op de rivierplassen zwemmen.

Soms zijn er ook dagen dat je alleen de iets kleinere vangt. Maar dan maken de aantallen altijd een hoop goed!!!

Tot Slot

Heel veel succes als je achter de baarzen aangaat!!! En ik weet zeker dat de doorzetter zijn eerst 45+ winter baars gaat vangen!!

Mocht je nog twijfelen over bepaalde zaken neem gerust contact met me op!!! En anders als je naar aanleiding van dit artikel op jacht gaat naar je eerste 40+ baars heel veel succes met deze mooie visserij!!!

Marc

En natuurlijk altijd Catch and Release met deze mooie oude krijgers.

En nog een leuk filmpje van FlyTV over het baars vissen met de vlieghengel.

En nog eentje voor wat bind inspiratie.

En nog eentje voor het zelf binden van je Magic Minnow.

En een makkelijke en goede vanger is de Minnow met de Ripple Ice Fiber.