Op jacht naar de Big Mama’s met de vlieghengel.

Varend, peddelend en te voet, er zijn voldoende mogelijkheden!

Een nieuw seizoen

Oktober, er is een tijd van komen en een tijd van gaan. De zomer is zo eind september teneinde, reden genoeg om voor de meeste vliegvissers de spullen schoon te maken en op te ruimen. Het aanvullen van de vliegendozen zal reeds van start gaan en er zal volop nieuw materiaal worden aangeschaft. De aankomende maanden staat voor velen dan ook in het teken om zich te verschuilen nabij de kachel, weg te zwijmelen met een goed boek en daarbij een lekker drankje. Anderen zullen zich volledig storten op het plannen en voorbereiden van een nieuwe “tropische”vakantie.

En dan heb nog een andere groep! Een klein handje vol bikkels, de volhouders, en de pioniers. De koppels en de gasten die het alleen doen. Uitvinden, blanken, lokaliseren en scoren! Zei die in deze periode “wellicht” vaker de waterkant zien dan het dagelijkse nieuws mee te krijgen. Het trotseren van een harde wind en een flinke kabbel die op het water staat. Voor hen die buiten spelen in deze periode is het vaak nat en glibberig. Het eist veel van je materiaal je lichaam en de innerlijke geest, een psychologisch spelletje! En dan plotseling vallen de puzzelstukjes op z’n plek. Je gaat de logica ontdekken en je krijgt steeds meer antwoorden op de vragen die je jezelf stelt!

Snel schakelen, korte sessies meepakken, durven om op je plaat te gaan en het randje op te zoeken. Welkom in de fascinerende onderwaterwereld waar mama snoek domineert. Gehuisvest  daar waar het voor haar aangenaam vertoeven is, waar voldoende elementen aanwezig zijn die het aantrekkelijk maken om te verblijven. Hierbij hebben wij ondervonden dat geregeld de  praktijk de mooiste theorie doet breken, daarbij kunnen wij alleen aangeven.. Ga op pad en geniet! Mocht je meer willen ervaren, leren of willen weten? Neem dan gerust eens contact op voor een onvergetelijke dag aan avontuur, gegidst vissen op een prachtwater!

Het afzien wordt beloond.

Het afzien wordt beloond.

 Materiaal

Het kiezen van je materiaal voor het vissen op snoek is vrij eenvoudig. Een scala aan materiaal maakt het echter erg lastig om de juiste keus te maken, de merken vliegen om je oren en je budget is wellicht “echter” beperkt. De vuist regel die wij in de afgelopen jaren hebben kunnen maken is dan ook gebaseerd op de praktijk en niet op basis vanuit een commerciële filosofie.

Voor het vissen op grote snoek met “forse” streamers, ongeacht met wat voor materiaal, blijven wij bij ons standpunt. Een aftma 9 of 10 is van essentieel belang om op vette dames te gaan jagen, dit afhankelijke van de stek keuze. De keuze om te vissen met een hengel in deze klasse is gebaseerd op feiten en wederom niet vanuit de commerciële gedachten.

       Wanneer je in de nabijheid van obstakels vist dien je te vis te kunnen blokken. Bij het blokken van een vis vinden wij dat je de slip van de reel potdicht moet kunnen zetten. Een kwestie van buigen, breken of barsten speelt in dergelijke situaties parten. Het blokken van een mooie zoetwater krokodil gaat je met minder dan een aftma 9 hengel niet lukken.

       Daarnaast wordt er gevist op open en vaak grootwater. Hier hebben we vaak te maken met veel wind, een zinklijn met een flinke streamer, die dan ook nog soepeltjes te werpen moet zijn.

       Bij het zetten van de haak, is het prettig om dit te doen met een strip-stike. Het gebruik van een hengel met gevoel en body maakt het zetten van de haak niet alleen een stuk makkelijker, maar ook een stuk aangenamer. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hengel met mindere aftma dubbel klapt en je hierdoor een kapitale vis lost.

Nu we de aftma klassen hebben bepaald gaan we een stap verder. Omdat we veelal op openwater vissen met veel wind, een zinklijn en een flinke streamer van formaat, gaan we de actie van de hengel uitzoeken die daarvoor is bedoeld. Het gebruik van hengels met een medium fast actie is van essentieel belang als je met de grotere streamers aan de slag gaat. De hengels met een medium fast actie zijn over het algemeen wat zachter maar bezitten echter veel gevoel en ruim voldoende body om die dikke dame te drillen. Deze medium fast actie hebben we namelijk nodig doordat in de regel die “flinke” streamers wegzwiepen onder winderige omstandigheden. Daarnaast zijn ze deze hengels ook redelijk vergevings-gezind en zijn ook bedoeld voor de minder gevorderde vissers.

Een standaard 9ft uitvoering is voldoende. Daarnaast voldoen de 8.4ft, de 9.6ft en de 10ft ook, waarbij er tevens echte beukers tussen zitten die naast de standaard 9ft hengels gemaakt zijn voor deze “specifieke” visserij. Laat je hierin desgewenst goed adviseren, niet alleen door de winkelier maar ook door de gasten die veel tijd aan, op en langs het water spenderen.

Daarnaast raden wij aan om een degelijke reel te gebruiken! Je hoort men in de regel vaak spreken over dat een snoek niet door de backing zal gaan, deze stelling kunnen en zullen wij dan ook beamen! Hoewel een enkele uitzonderingen daargelaten. De slip vinden wij echter wel belangrijk, een persoonlijke overweging. Het is ons voorgekomen dat in bepaalde situaties gebleken is dat je een vis dient te blokken. Bijvoorbeeld in de winter waarbij men in de regel vaak de haven op zoekt. Meerpalen en steigers zijn hierbij de killers voor het verspelen van een kapitale vis. In de zomer is het blokken van een vis vaak noodzakelijk in de nabijheid van bruggen, peilers en dukdalven en grote bedden met waterplanten.

Met betrekking tot de lijnen raden wij aan om voor de gewenste visserij een passende lijn te zoeken. Vaak voldoende een dirjvende of intermediate lijn prima i.c.m. met “snel” zinkende lijn. Deze lijnen bereiken in no-time de bodem. En deze lijn zetten we meestal in als er dieper als 2,5 a 3 meter gevist dient te worden, of als we zomers de streamers wat sneller willen vissen en toch op diepte willen houden. Zo bevis je in een korte periode veel water af waardoor je de vangkans vergoot op een mooie vis. Veel vissen betekent veel slijtage, hierdoor visten wij per seizoen één vliegenlijn op. Gelet op de resultaten vonden wij dit tot op heden geen probleem, echter hielden wij onze oren en ogen open in afwachting op de nieuw te leveren materialen.  Door te zoeken naar en het testen van nieuwen lijnen zijn wij het afgelopen jaar begonnen met Big Daddy lijnen die een tefloncaoting hebben. Het resultaat is verbluffend, de lijnen vertonen na een flink en intensief seizoen nog geen gebreken! Zo kunnen wij dan ook beamen dat het investeren in duurzame kwaliteitsmaterialen loont.

Vanuit de boot

IS NOG IN DE MAAK!

Bijna niks leuker, dril uit de BB.

Bijna niks leuker, dril uit de BB.

Vanuit de bellyboat in de winter maanden, hoe wat en waar?

De belly boat is verkrijgbaar in verschillende modellen, types en in legio kleuren. Bij het vissen vanuit de belly boat vinden wij het belangrijk dat het materiaal doet waarvoor het is gemaakt. Daarnaast zijn wij ook van mening “dit is gebleken uit ervaringen die wij in de praktijk hebben opgedaan” dat een bellyboat best mag opvallen. Immers zal het in de regel voorkomen dat er wordt gevist op groot en open water daar waar de scheepvaart de bovenhand heeft. Veiligheid staat voorop en om jezelf kenbaar te maken aan mede watersporters is dit een belangrijk issue.

Als het water afkoelt en het medio november tijd wordt om de belly boat op te pompen, zal deze tot en met aan het gesloten seizoen worden gebruikt. De keuze om in deze periode de belly boat intensief te gebruiken is gemaakt op basis van een optelsom:

       het water koelt af en de vis zit “gecentreerd” bij elkaar;

       doordat het water enkele graden boven nul is zal er per sessie kort maar effectief worden gevist.

       doordat je de belyboat gebruikt kan je in de winterperiode snel schakelen in je stekkeus en hierdoor zal de visdag volop worden benut.  

De visserij in de winter is met geen ander jaargetij te vergelijken. De streamers die wij presenteren blijven nagenoeg hetzelfde! Het enige wat veranderd met betrekking tot de wintervisserij is de snelheid. “Slow” is het antwoordt op een van die velen vragen. Een oh zo geweldig mooie maar in de regel een taaie en trage visserij, voor velen een saaie gewaarwording. Wij vinden dit laatste dan ook lariekoek!

De snoek wil in deze periode namelijk niet hard werken voor haar voedsel. Presenteer je streamer vooral in deze periode van het jaar graag diep en langzaam. De uitzondering die de regel bevestig daargelaten! Varieer veel met het binnen vissen, de streamer beweegt namelijk nooit het zelfde en blijft hierdoor een regelrechte killer. 

Maar hoe vissen jullie dan je streamer? Dat is een vraag die ons vaak wordt gesteld.

De laatste tijd vissen wij niet meer anders dan met de tubeflies. Effectief, groot en met een sierlijke beweging, een killer voor mama snoek! Bij het inwerpen van de streamer, verdwijnt deze al snel naar de bodem. Door het toepassen van de juist gekozen zinklijn zal in no-time de streamer net boven de bodem dansen. Al strippend wordt de streamer naar binnen gevist, afgewisseld met kleine rukjes en af en toe een twitch (een tik geven met je hengeltop). Hierdoor imiteer je de perfect gewonde aasvis, succes verzekerd!

De polder in oftewel just walk & fish

Het vissen in de polder, authentieke Hollandse polders met een fraai uitzicht zijn over het algemeen de polders waar de meeste van ons vissen. Ondiepe watergangen met daarin al dan niet een vast bestand met snoek. De gehele entourage speelt mee, vaak een harde wind, voldoende ganzen en roofvogels. Eigenlijk net als op groot en open water komen we er graag om de stilte op te zoeken. Genieten van alles wat er om ons heen gebeurt.  

Het materiaal wat wij graag in de polder gebruiken bestaat nagenoeg aan dezelfde set-up als die je normaliter inzet. De medium fast hengel is ook hier weer van belang om bij elke worp de streamer op z’n plek te krijgen. Afhankelijk van de stek keus volstaat een hengel in de lijn klasse 8. De prettigste combinatie bestaat voor ons dan ook uit een aftma 8 in een 9ft. Een aftma 8 in een 9ft uitvoering zal op basis van de te bevissen stek keus ingezet worden. Voor wat betreft de reel die op de hengel dient te zitten zullen wij geen verdere uitspraken doen. Zelf voor een leek is te begrijpen dat een kostbare reel voor het gebruik in de polder niet van toepassing is. In de polder dient de reel enkel en alleen als opberg capaciteit.

In de polder gebruiken wij voor het bevissen van de ondiepe watergangen een drijvende lijn, een langzaam zinkendelijn (slow intermidiate) zal in diversen gevallen tevens worden ingezet. Voor het vissen in de polder geven wij de voorkeur aan de tubeflie. Bij het vissen met een drijvende lijn is het verzwaren van een tubefly met een bead (stalenkraal) voor de tubeflie niet uitzonderlijk. Tot dusver hebben wij nog geen beter uitgebalanceerde streamers gevonden dan de tubeflies. Doordat je deze tergend langzaam kunt vissen zal de agressie in de snoek alleen maar toenemen waardoor deze er bij een volgende beweging volledig overheen schuift.

Mooi poldersnoek voor Kelvin.

Mooi poldersnoek voor Kelvin.

Door het toepassen van de zogeheten stinger combinatie (een kleine enkele haak op titanium onderlijn) zullen ook de staart happers geen kans krijgen om te ontkomen.

De mooiste manier om de tubeflie terug te vissen bestaat dan ook (voor ons) uit maken van lange halen, gevarieerd met het laten hangen op half water door het vervolgen van een subtiele twitch. Bij het bevissen van polder sloten geven wij de voorkeur om eerst kort en dichtbij te beginnen en waarbij we elke worp een paar meter verlengen. Uiteindelijk waaier je de te bevissen stek in enkele tijd uit waarbij het in de regel niet lang duurt voordat er een aanbeet volgt.

Voor wat betreft het vissen in de polder kennen wij zelf twee periodes. De ene periode waarin je succes kan hebben begint zo rond begin oktober tot het einde van november. Na deze periode zal de snoek voldoende prooivis hebben gegeten om de winter door te komen en trekt zich terug naar open en dieper water. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het zo eind januari, begin februari weer eens tijd om terug te keren naar je stekken in de polder. Door het opwarmende water zal de vis zich hier gaan verzamelen om zich op te maken voor de aankomende paaiperiode. Vlak voordat de paai begint is het goed mogelijk om uit de kleine poldersloten grote exemplaren te vangen. Zeker de polder sloten die grenzen aan groot open water.De gesloten polder systemen zijn het jaar rond te bevissen met uitzondering natuurlijk van de gesloten tijd voor aassoorten. Deze water systemen leveren vaak in de zomer ook veel snoek op zeker op hoog en snel geviste streamer, en wat je zeker niet mag vergeten voor in de zomer maanden de turbo popper van Enrico Puglisi.

 

Kleuren

Het branden van de vingers doet zeer. Echter willen wij wel even ingaan met betrekking op de kleuren die er voor ons toedoen. Hoewel wij echter geloven in diversen kleuren en de combinaties hiervan, is gebleken dat het contrast voor ons veel belangrijker is dan de kleur waar je mee vist. Door het toepassen van verschillende kleuren krijg je weer contrast, een logica waar de een zich helemaal op stort en de ander zich niet in interesseert. Misschien is de volgende stelling juist wel de sleutel tot succes, een woord wat er elke keer weer toe doet “vertrouwen”. Vertrouwen hebben in de streamers en je materiaal waarmee je vist!

BT Stromming een van de favoriete kleuren.

BT Stromming een van de favoriete kleuren.

Afhankelijk van het weertype en op basis van de kleur van het water zal er bepaald worden waar wij meegaan vissen. De volgende stelling houden wij in de regel aan om na een dag vissen succesvol naar huis te keren.

Bij zonnig weer in helderwater vissen wij het liefst met donkere kleuren. Indien het water naar gekleurd of zelfs troebel veranderd passen wij van kleur, natuurlijke of zeer opvallende kleuren die het nu moeten doen. Mocht het nu grijs en grauwig zijn dan houden wij aan om in helderwater te vissen met natuurlijke kleuren. Bij verandering van helder naar troebel op een grijze dag zullen wij switchen naar opvallende kleuren of de combinatie van de klassieke redhead. En kijk ook als de situatie het toelaat wat voor aasvis er rond zwemt, bijvoorbeeld bij veel brasems zet ik ook vaak de tubefly in met de kleur Silver Bream om zo die brasem te imiteren, maar dan gewond.

De zomer

Uit de paai en knallen maar, bereid je spullen alvast voor en zorg dat je er klaar voor bent. De snoeken bevinden zich nog redelijk ondiep, daar waar zei net de paai achter de rug hebben. De betere stekken zul je dan in de buurt van vinden van de rietkragen. Sloten met een doodlopend eind die uitlopen in of met een kommetje. Vergeet de T-splitsingen niet over te slaan! Zo aan het begin van de vroege zomer zal het visbroed alweer gegroeid zijn en bevind zich dan in de regel in grote scholen. Terug gaan in het formaat van je streamer is must, streamers zo rond de 10 centimeter leveren in de regel mooie resultaten op, zelfs grote vis vang je nu op klein(er) gepresenteerde streamers.

Je streamer laten opvallen is in hierbij dan ook de sleutel tot succes. De zomerperiode is in de regel vaak de moeilijkste en lastigste periode die wij kennen, de vis heeft zich verspreid waardoor er in de zomer maanden flink veel water bevist dient te worden. Door de hoge water temperatuur zullen in de zomer periode de aasmomenten kort zijn. Met wat gezond verstand is het vangen van een mooie vis niet geheel onmogelijk! Vissen in de ochtend periode op ondiep water heeft dan ook de voorkeur. Vergeet niet de randen van de planten bedden mee te nemen “een reden voor ons om ook in de warmere maanden met de zinklijn te vissen” De vis is wat agressiever en het mag allemaal net wat sneller. Door het toepassen van de zinklijn is het sneller vissen van je streamer geen probleem, je streasmer zal mooi op de gewenste diepte blijven. De aanbeten zijn dan ook velen malen spectaculairder. De snoek die zich rond de zes tot acht meter begeeft zal de gepresenteerde streamer gewoon komen halen. Tevens zoeken wij op een zomerse dag graag de schaduwkant op, hierbij slaan wij de “richels” die van ondiep naar diep overlopen zeker niet over. Als de zon hoger komt te staan zal de snoek weg trekken naar de (nog) diepere delen, snoeken is zoeken!

Wat wij wel aanbeleven is om in de zomer de dril zo kort en direct mogelijk te houden. Het water is zuurstofarm en de snoek is na de dril flink uitgeput. Snel schakelen in het belang van de vis is van essentieel belang!

BAM mooie 102cm voor Kelvin, de puzzelstukjes val weer op zijn plek???

Mooie zomer snoek van groot water, en wat zijn ze dan sterk.

Twee maanden lang

De S is de maand en dat betekent spelen maar, alles is mogelijk en alles kan gebeuren, niets kan verkeerd! Halverwege september begint de omschakeling in het gedrag. Tot eind oktober zal de vis zich gaan volvreten, de snoek zal zich klaar maken om een “lange” winter te overbruggen. Grote en kleine streamer kunnen worden ingezet. De kleur en de snelheid waarmee je de streamer binnenvist zijn minder van belang (variatie zal altijd gewenst blijven).

Met de teruglopende temperatuur zal de toplaag van plantenbedden verdwijnen waardoor je met drijvende lijn weer perfect op het afstervende fonteinkruid kan vissen. Het toepassen van een ratel die in de streamer is ingebouwd levert in de regel nog meer actie op, de beuk die je op je streamer krijgt is hierbij dan ook geen uitzondering! Ga op pad, ervaar en geniet. Je kunt de snoek nu overal verwachten.

Met dank aan Kelvin voor deze mooie bijdrage.