Na aanleiding van de vele vragen over het vangen van snoekbaars op de vlieghengel zal ik in dit stukje hier wat uitgebreider op in gaan.

Het materiaal.

 

Sinktip 24 feet 200gr

Rio Sink Tip 24 feet 200gr.

Ten eerste kan je met je vliegvisuitrusting voor het snoeken prima achter de snoekbaars aan. Wat wel een belangrijk onderdeel is is de gebruikte lijn. Ik zelf geef de voorkeur aan een goede zinktiplijn zoals de Rio Sink Tip 24ft. Natuurlijk kan een volledig zinkende lijn ook gebruikt worden echter ik vind dit zelf een stuk minder prettig vissen als een zinktiplijn met een drijvende volg lijn. Bij de zinktiplijn met drijvende volglijn zijn de zink karakteristieken veel mooier. De zinktiplijn zal gelijkmatig afzinken en de drijvende volglijn zal er voor zorgen dat de lijn makkelijk binnen stript en dat de lijn niet zo gaat “hangen” aan de top van de hengel. Maar ja ieder zo zijn voorkeur. De meeste gebruikte hengel hiervoor is de aftma 7, 8 en 9. Zelf vind ik de aftma 10 wat aan de zware kant voor de snoekbaars, maar is dit de enige hengel in het bezit kan je hier natuurlijk ook mee uit de voeten om te kijken of deze visserij iets voor je is. Afhankelijk van de gekozen hengel kiezen voor een 250- tot 350 grains lijn deze zinken lekker rap, en zeker in het voorjaar kan je dan de streamer eventueel nog met een beetje tempo vissen. Houd er wel rekening mee dat je zinktip- en zinklijn sneller slijten als je hier veel meer over de bodem vist, vanzelfsprekend zal dit op zandbodems minder zijn als bij de vele mosselbanken op de rivier en andere stekken waar veel stroming staat.

 

De streamers.

De streamers die we voor de snoekbaars gebruiken zijn meestal de wat kleinere snoekstreamers zowel de tubeflies als normale streamers en de kleinere EP streamers en ook bijvoorbeeld de Clousers zijn goed te gebruiken op snoekbaars. De meest gebruikte kleuren door ons zijn blauw/zilver, groen/goud en koper/goud  en natuurlijk geel/zwart. Natuurlijk kan je hier weer eindeloos in variëren. Maar vooral goed zichtbare kleuren werken het best, op de donkere kleuren hebben we tot nu toe weinig succes.

Felle kleuren werken!!!!

Felle kleuren werken!!!!

Met als uitzondering roestbruin met wat koper of goude flash. Ook streamers met bijvoorbeeld een kopje van foam zijn ook goed te gebruiken op een snel zinkende lijn, en door het binnen strippen van de lijn krijg je een mooie omgekeerde jiggende actie. Na elke strip wil de streamer weer iets omhoog in plaats van bij een verzwaarde streamer die juist weer wil dalen. Bijkomend voordeel van een drijvende streamer is dat je veel minder vast zit.

Onderlijnen en meer…

Graphite Metal tresse ideale onderlijn voor de snoekbaarsvisserij.

Graphite Metal tresse ideale onderlijn voor de snoekbaarsvisserij.

De montage die wij gebruiken op de zinktiplijn is enkele een stuk fluorcarbon van 30/00 en dan van een centimeter of 50 tot maximaal 100cm, hierop wordt een lichte speld gemonteerd voor het snel kunnen wisselen van de streamer. Vissen we met een tubefly dan gebruiken we hiervoor de tubefly rig met enkele haak en dan met de lus in lus verbinding. Wil je dichtbij de bodem vissen, gebruik dan een korte leader van rond de 50 cm, wil je iets verder van de bodem dan nemen we maximaal een leader van 100 cm. Afhankelijk van de gebruikte zinktip- of zinklijn zal de zinksnelheid tussen de 15 a 25 cm per seconde zijn. De stekken die wij bevissen zijn meestal tussen de 1 en maximaal 4 meter diep. Wil je wat meer zinksnelheid dan gebruiken we bij de tubeflies vaak 1 of 2 conehaeds, dit geeft onderwater ook nog eens een mooie klikkend geluid. Wat soms net die extra trigger is voor de snoekbaars. Vissen we op wateren waar veel snoek voorkomt dan gebruiken we altijd een leader van Graphite Metal Tresse. Het materiaal bestaat uit een kern van GSP (oftewel dyneema ), omsloten door een mantel van gevlochten platte RVS draad. Hierdoor is het extreem soepel, erg licht en sterker dan de meeste andere staaldraadsoorten. Het is makkelijk te knopen met alle gangbare knopen die we in de sportvisserij gebruiken. We gebruiken zelf meestal 6kg en 10kg van deze lijn deze 15kg en 20kg zijn meer bedoelt voor de snoekvisserij.

De stek keuze.

De wateren die wij uitzoeken voor het snoekbaarzen zijn meestal niet de wateren die je uitzoekt voor het snoeken natuurlijk vangen we daar ook weleens een snoekbaars maar dat zijn dan echt bijvangst vissen. Het liefst zoeken we wat troebel water en als het kan met een lichte stroming. De snoekbaars zal hier zich vaak ophouden bij de plekken waar mooie bodem structuren te vinden zijn, en zeker ook rond de bekende obstakels zoals bij bruggen, dukdalven en bijvoorbeeld in de buurt van stuwen en gemalen en sla zeker de plekken waar pontjes varen niet over. Hier zijn vaak ook net wat diepere plekken te vinden welke zijn uitgesleten door de stroming. Ook onder bruggen en bij afgemeerde boten vind je vaak snoekbaars, ze zijn gek op de schaduwrijke plekken. Op plekken waar wat meer stroming staat vissen we altijd met de stroming mee, of zoals we ook wel zeggen “op de stroming”. Het is zeker niet zo dat de snoekbaars alleen maar tegen de bodem wordt gevangen. Vaak genoeg tijdens het afzinken van de streamer krijgen we onze aanbeten. Zeker op de dagen dat de snoekbaars goed los is zal je wel vaker de aanbeten op half water krijgen.

Ook in de schemering en donker zijn ze te vangen!

Ook in de schemering en donker zijn ze te vangen!

En vergeet ook zeker de avonduren niet. De laatste uurtjes in de schemer willen vaak je dag nogal eens goed maken. Je ziet dan ook dat de snoekbaars veel ondieper is te vangen als de zon helemaal weg is. Vaak vangen we dan in het donker onze bonus vissen. En zelfs zonder conehead of ratel weten de snoekbaarzen de streamer te vinden.

Vanaf de kant, bellyboat of boot.

Het spreekt denk ik voor zich dat je vanuit een bellyboat en boot meer mogelijkheden hebt als dat je vanaf de kant vist. Ook het bereik wat je met een boot hebt is weer veel groter dan met de bellyboat. Maar ook vanaf de kant zijn er voldoende mogelijkheden. Kijk eventueel eerst met Google Earth naar bereikbare plekken, zoals aan meer plaatsen van pontjes, gemalen in polders of bijvoorbeeld stuwen. Houd er wel rekening mee dat er niet overal bij stekken gevist mag worden. kijk hier even goed naar om problemen te voorkomen. Vergeet ook zeker de koppen van een krib niet op onze mooie rivieren en zeker in het voorjaar wil de snoekbaars op stekken nog weleens erg ondiep liggen. Beste plekken zijn vaak naast de stroomnaad of net erin.

Een bellyboat vergoot je mogelijkheden.

Een bellyboat vergoot je mogelijkheden.

Beste periode.

We hebben zelf gemerkt dat de maanden februari en maart als de snoekbaars richting de ondiepe paaiplaatsen trekken ze zeer goed aan de streamer te vangen zijn. Ook tijdens de opening van het roofvisseizoen is de snoekbaars nog vaak erg ondiep te vangen. De meeste snoekbaars vangen we dan tussen de opkomende waterplanten of langs de ondiepe rietkragen. Zeker op de Randmeren dient er met deze visserij een onderlijn gebruikt te worden, we hebben namelijk nogal eens te maken met de bijvangst van snoek. De snoekbaarzen die op deze stekken vangen zijn vaak de mooiere exemplaren. Net als de maanden september en oktober als het speld aas zich weer gaat verzamelen richting havens en andere overwinter plekken de snoekbaars ook vaak bij de vernauwing van de havenkoppen ligt en zeker in de schemeruurtjes vaak zeer ondiep te vangen is.

In het vroege voorjaar strak tegen de kantjes!

In het vroege voorjaar strak tegen de kantjes!

Vergeet dan ook zeker de plekken niet waar bijvoorbeeld lantaarns op het water schijnen. Vaak zie je dit ook op de koppen van de dukdalven. Hier zal je ook vaak aasvisjes zijn en dan zijn vaak de rovers niet ver weg. En natuurlijk zijn in de andere maanden de snoekbaars ook aan de vlieg te vangen, maar vooral in de koudste wintermaanden als de snoekbaars op sommige wateren wel erg diepe plekken op zoeken wordt het wel een lastige opgaaf. Zelf hebben met een verzwaarde streamer en een volledig zinkende lijn snoekbaars op 9 a 10 meter kunnen vangen. En dit dan vanuit een langzaam driftende bellyboat. Maar denk zelf dat er voor deze dieptes makkelijkere manieren van vissen zijn.

Veel succes met jullie jacht op snoekbaars met de streamer. Heb je nog vragen mag je natuurlijk altijd een berichtje sturen.

Marc Zitvast