Smartlures Predator Weekend met Niklaus Bauer 2018!

Wat een weekend!!!

Aan alle mooie dingen komt een einde, zo ook aan het Smartlures Bauer Predator Weekend 2018. En wederom met Niklaus Bauer in de hoofdrol. En als we terug kijken naar de gezelligheid en alles daar om heen, dan kunnen we concluderen dat het weer een prachtig weekend is geweest! Gezellige avonden, korte nachten en diverse dikke vissen die gevangen zijn. Hierbij “moet” er echter bij vermeld worden, dat de vissen niet in het netje sprongen. De visserij was lastig en voor het forceren van een aanbeet moest er dan ook met enige regelmaat een trucje worden uitgehaald. Variëren in de manier van vissen stond hierin centraal! Niet alleen een ander patroontje en of kleurtje kon vis opleveren, maar voornamelijk moest de vis in de regel “iets” dieper worden opgezocht. Naar alle waarschijnlijkheid hadden de koude nachten in combinatie met de zonnige en wind stillen dagen zeker invloed op deze visserij!

Vijf nationaliteiten waren van de partij, 2/3e van de groep kwam uit het buitenland. Ongekend hoe populair de visserij is rondom de aangrenzende landen. Over het algemeen jonge gepassioneerde gasten die iets over hebben voor hun hobby. Hoe mooi is het dan ook om al die enthousiastelingen iets mee te geven. Wederom is gebleken dat het niet gaat om de te bevissen stekken, maar om de technieken en de gedachten die parten spelen bij het belagen van de diverse vissoorten. Immers hebben we in het gehele land vergelijkebare wateren, waar je die methodes zeker kan toepassen!

Een mooi internationaal gezelschap!!!

Omstreeks het middaguur, arriveerden de eerste deelnemers voor het aankomende weekend. Bepakt en bezakt, materiaal in overvloed om alles uit de kast te halen voor het vangen van een mooie winter baars. Stiekem stond die namelijk voor velen hoog op het verlanglijstje! Belly boat’s en zelfs enkele kajakken werden te water gelaten, maar de meeste vis werd die middag gemakshalve vanaf de steiger gevangen. Ons onderkomen voor dat weekend lag namelijk direct aan de haven. Ondanks dat het er onderwater saai uitziet, moest er grofweg gewoon baars zwemmen. Daar waar baars zwemt, liggen vanzelfsprekend ook de dikke snoeken op de loer! Gebruik op dergelijke heldere wateren, daarom ook altijd een dun onderlijntje. Just in case!

Kwartiertje bezig en Niklaus Bauer heeft zijn eerst baars al te pakken. na wat later zo blijken de lichtse van weekend.

Tweede vis voor Niklaus en meteen een mooie meter snoek. Looks at those fins!!!

De zon verdween achter de horizon en het werd tijd om ons onderkomen voor het aankomende weekend te betreden. Benieuwd hoe het dit weekend zou gaan verlopen, maar vreemd genoeg kan je beter 25 mannen in één huis stoppen dan vier vrouwen! Er is wederom geen onvertogen woord gevallen, het enige jammere van dit weekend was dat niet iedereen een visje heeft kunnen vangen! Na de frisse, doch zonnige start begon zo langzaam aan wel het maagje te ronken, de deelnemers hadden wel trek in een stevige maaltijd. De keuze om een flinke bestelling te doen bij de lokale chinees viel bij de meeste dan ook in goede aard! Echter was de vraag of de lokale chinees die bestelling wel aankon, haha! Niet alleen de kok viel naar alle waarschijnlijkheid stijl achterover, maar ook bij het meenemen van de bestelling waren wij verbaast! Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming werd er dan ook meteen aangevallen, want voor de rest van de avond stond de eerste binddemo onder leiding van Niklaus op het programma. De keuze om een baarsstreamer(tje) maken viel bij velen in de smaak. Een simpel, maar effectief patroon rolde met plusminus een uurtje dan ook uit de vice. Een minnow- of baitfish imitatie zoals de meeste deze wel kennen, met iets meer body en profiel. (niet plat geboden, maar iets ronder). Met verschillende materialen zoals: Smartlures Baitfish Fiber, Bucktail en wat Bauer Predator Dubbing, bind je in enkele uren een aardige verzameling van deze streamer(tjes) weg. Voor de afwerking plak je er twee ogen op en indien je het zou willen kan je er doormiddel van een stift nog enkele streepjes op aanbrengen!

Chinees voor 24 man!!!

 

Fraai baars-streamertje gebonden tijdens de workshop!!!

Na een korte nacht en een warme douche staan de meeste deelnemers al te popelen, de woorden vangdrang passeren de revue.. De afgelopen nacht is het koud geweest, met enkele graden vorst. Daarbij konden we een zonovergoten dag verwachten met weinig wind. Die vrolijke gezichten verdwenen en de hoop zonk bij enkele al in de schoenen. Met een stevig ontbijt achter de kiezen verschenen de blije gezichten weer, er bestaat namelijk geen betere manier om je dag goed te beginnen!
Ondertussen werden de plannen gesmeed en zo verdwenen de deelnemers over het te bevissen parcours. Voorzien van de laatste stand van zake en de recente vangsten moest er vandaag toch echt wel een vis(je) gevangen kunnen worden! Een dag rondom het water verloopt altijd sneller dan je hoopt, en voordat je het weet zit je met het merendeel van de deelnemers een biertje te drinken nabij het water om zo de echte eerste visdag te evalueren. Zoals verwacht was het taai, maar met enkele mooie rovers voor diverse deelnemers kon er wederom een prachtige visdag worden afgesloten. Hoewel, een echte goede visdag sluit je natuurlijk af met een barbecue, lekkere biertjes en voldoende visserslatijn!

De dag afsluiting met een heerlijke BBQ.

Helaas tikt het klokje door en zo is het voor de tweede binddemo al aardig aan de tijd. Toch wil Niklaus de demo voortzetten om zo diverse deelnemers van informatieve foefjes te voorzien welke van pas kunnen komen bij het maken van een snoekstreamer. In de regel blijkt dat deze en gene toch nog wat moeite hebben met het toepassen van de te gebruiken materialen. Zowel voor hen die zijn aangeschoven als voor degene die meekijken is het een waar feest, zijn verhaal is duidelijk en zeer uitgebreid. Hierdoor valt direct op dat de binder en visser tezamen komen. Eenieder luistert dan ook aandachtig naar wat hij te vertellen heeft!
Doordat het al vroeg in de nacht is, wordt er besloten om te stoppen. De articulated streamer wordt helaas niet afgebonden, maar voor de basis instructrices en uitleg van een soortgelijke streamer verwijzen we je graag door naar de volgende link: https://smartlures.nl/articulated-streamer-2-0/

Voor het merendeel van de groep is het vandaag de laatste visdag, helaas. Na het opruimen van het huis en het inpakken van de spullen schudden de meeste deelnemers elkaar de hand. Het was ons er toch weer ééntje. Fris, maar met een gouden randje! Met voldoende informatie kunnen de meeste ongetwijfeld verder experimenteren in de zoektocht naar een dikke winter baars. Dergelijke weekenden staan naast het vangen van vis en een hoop gezelligheid, ook zeker in het teken van informatie uitwisselen en elkaar op weg helpen. Voor hen die veel variatie in de visserij hebben gebracht was het toch echt wel mogelijk om “goed” in de vis te komen! Diep en langzaam vissen was de afgelopen dagen verreweg het meest succesvol!

 

Mister Wiggle Tail Paolohad het erg naar zijn zin!!!

Mister Wiggle Tail had het erg naar zijn zin in Nederland

Deze momenten maken een visdag compleet!!!

Waar het weekeinde voor de deelnemers was afgelopen begon het voor de organisatie. De maandag en de dinsdag stonden namelijk nog in het vooruitzicht. Met enig geluk hielp moeder natuur een klein handje mee, de wind draaide naar een betere hoek en dit bracht voor de dag en nachtperiode enkele hogere temperaturen met zich mee. Dit gaf de burger moet en zo hadden we bedacht dat we het e.e.a. anders wilden doen. Stekken bevissen met minder vis druk, want hoe je het ook wend of keert dat de baars in de winter een zeer geliefde sportvis is,- staat buiten kijf! Hierin staat centraal dat wij ervan overtuigd zijn dat het belagen van deze vissen met de vliegenhengel zeer succesvol kan zijn. Immers beweegt de streamer nooit hetzelfde, door het gebruik van de vliegenhengel ben je wat ons betreft dan ook in het voordeel. Wel willen wij jullie erop attenderen dat het geen visserij is die gaat over aantallen. De zoektocht naar mooie winterbaarzen is dan ook per definitie een visserij die gaat over zware en grofgebouwde vissen. Je kan altijd met je neus in de boter vallen, maar neem ook de tegenslagen voor lief! Voor je het weet sta je met een droomvis in handen en zweef je op een roze wolk!

Kelvin wist ook zijn PR in gewicht te verbeteren. Met 2,3KG een pracht vis aan de vlieghengel!!!

De afgelopen dagen hebben we de baarzen goed, tot zeer goed kunnen lokaliseren. Jammer genoeg, hebben wij er in de afgelopen dagen te vis gelost en verstoord. Stiekem wisten we dit al van te voren, je bent met meerdere mensen waardoor je,- of je het nu leuk vindt of niet: vis moet delen.. Stekken zijn er ongetwijfeld genoeg, maar gewoon niet toegankelijk voor meer dan twee man. In dit geval namen wij dat maar voor lief, soms is het niet anders!

Een prachtige dubbel. Het blijven imposante vissen!!

Crazy fishing almost 4KG of perch!!!

Een puntgave 2KG+ baars voor Niklaus

Voor de organisatie is het een top week geweest. Het weekeinde met de deelnemers met daaraan vast geplakt nog enkele dagen met Niklaus, Paolo, Kelvin en de Belgen: Olivier en Alain. Overigens voor die laatste twee bedankt voor het meenemen van Robberto, dank daarvoor mannen!

Roby Pike wist ook nog een mooie snoekbaars te vangen!!!

Namens Smartlures, wil ik een ieder bedanken voor de aanwezigheid en de gezellige momenten! Voor aankomend jaar zijn wij alweer aan het nadenken, ideeën genoeg! Nogmaals bedankt en wellicht tot volgend jaar. Check met enige regelmaat ook zeker de site, want er komen weer een hoop nieuwtjes aan! En ook in 2018 zullen er weer een aantal Smartlures Events georganiseerd gaan worden.

En natuurlijk eindigen we met een mooie release in kraak helder water!!!

Tight lines