De R zit in de maand!!!

De R zit weer in de maand. Dat betekend dat de goede tijd voor snoek er weer aan zit te komen. Normaal gesproken komt vanaf september de watertemperatuur niet meer boven de 21 a 22 gr. September is vaak wel een maand van zoeken. De waterplantjes beginnen langzaam aan af te sterven en het jong broed van dit jaar gaat langzaam aan grote scholen vormen. Ook de voorns en brasem gaan zich weer langzaam aan verzamelen voor de komende koude periode. Meestal houd dit in dat de aasvis zich veel verplaatst en de snoek vanzelfsprekend ook. Meestal zo begin tot half oktober als de watertemperatuur richting de 10 a 12 gr zal de eerste grote scholen aasvis de havens intrekken en de andere verblijfplaatsen voor de winterperiode. Zoals vaak in de buurt van sluizen, bruggen en ook zeker stekken in de bebouwde kom leveren dan de meeste snoeken op. Maar ook zeker op het grote water bleven er genoeg grote dames achter welke zich gespecialiseerd hebben in het vangen van dikke brasems. Het mooie van de maand september is wel dat de snoeken op hun sterkst zijn, nadeel is wel dat ze soms knap lastig te vinden zijn op het grote water. Maar wie hier tijd in investeert zal dit zeker beloont zien worden met een mooie dikke dame van het grote water.

Mooie dame van september 2016!!! En wat zijn ze dan sterk van het grote water.

Ook voor de zeebaars komt er een zeer mooie periode aan. De maanden september en oktober zijn voor veel zeebaars vissers de maanden. De zeebaarzen gaan zich nu echt volvreten voor de winterperiode. Afgelopen week zijn er ook al meerdere keren grote scholen kleinere zeebaarzen jagend gespot. En de grote zitten echt wel in de buurt zo bleek ook weer afgelopen zondag.

Twee goede Belgische vrienden wildden ook voor het eerst gaan zeebaarzen. Na eerst wat info te hebben gegeven via mail voor hun eerste zeebaars avontuur. Heb ik op zaterdagavond toch maar besloten om ze zondagmorgen te vergezellen. Ik weet hoe het is al je voor het eerst in de Europoort komt om achter de zeebaarzen aan te gaan, het gebied is zo groot dat je echt denkt waar moet ik beginnen.

Ik was er zelf al voor het licht worden maar dit leverde helaas niet het gewenste resultaat, op de stekken welke de weken er voor erg productief waren. Toen Olivier en Philippe aankwamen werd er besloten om maar meteen naar een andere stek te rijden. Maar hier aangekomen leek het wel of  een zak bruine aarde in het water hadden gegooid. Dan maar plan C. En ja hoor aangekomen op de derde stek zag het er allemaal veel belovend uit. Mooie stroomnaadjes van het laatste afgaande water en een prima doorzicht in het water van een ruime meter.

En dat de gekozen stek een goede bleek werd na een half uurtje werpen duidelijk. Philippe wist zijn eerste zeebaars te haken. In de verte was hij druk met de dril van zijn eerste zeebaars. ( ik dacht nog in mezelf wat doet hij er lang over). Na een paar flinke uithalen kon met de hulp van Olivier zijn eerst zeebaars landen. En wat voor eentje, gewoon precies 70cm. Ik ken zat jongens die al heel wat jaartjes rond lopen in de Europoort en/of hebben gelopen en nog hun eerste 70tiger op de vlieg te vangen.

De eerste ooit voor Philippe en wat voor eentje!! 70cm Labrax Power

Wisten uiteindelijk allemaal onze visjes te vangen maar wat Philippe nog even op het eind van de ochtend flikte was echt de kers op de taart. Eerste sessie tweede zeebaars voor Philippe en gewoon een hele mooie dikke vis van 61cm. Zo zie je maar weer, soms is ook het zeebaarzen geen hogere wiskunde. Juist tijd op de juiste plek en je kan gewoon tegen een hele mooie zeebaars aanlopen. Benieuwd wat het gaat worden als we het weekend van 15 t/m 17 september met een groep gelijkgestemden een weekendje in de Europoort gaan lopen knallen.

Een droomdag voor Philippe tweede vis en dan ook weer een hele mooie van 61cm!!!

Ook van de kleinere vissen blijven we genieten.

Het weekend ervoor ook nog even wat lopen testen op de 2de Maasvlakte. Was even lekker met het gezinnetje een dagje naar het strand. Maar ja dan moet er natuurlijk ook een hengeltje mee. Ik had net de Flexo Crabs van Fulling Mill binnen en had zelf wel het idee dat je hier een zeebaars aan zou moeten kunnen vangen. En dit klopte achteraf helemaal. Met het opkomend tij even staan werpen met de #8 i.c.m. de nieuwe Aiflo Beach Surf intermediate clear tip lijn. Ik wierp de krab tegen de stroom in en viste deze in een mooie drift langzaam terug. De zeebaarzen zagen hier wel wat in, in zo’n voorbij zwemmend krabje. De Flexo Crab werd een aantal keren gretig gepakt tijdens de drift.

De zeebaarzen zijn niet vies van een krabje!!!!

Het shoppie hangt ook weer lekker gevuld. Afgelopen week nog een mooie zending Airflo lijnen binnen gehad. Assortiment streamers van Fulling Mill hebben we ook weer verder uitgebreid. Voorraden Hedron en H2O zijn ook weer op peil. En er is weer een flink pakket EP fibers onderweg.

Laters weer meer…

Marc