Smartlures.nl is ontstaan uit de passie voor het roofvissen. Het begon allemaal als klein jochie in Amstelveen. Ik mocht zo af en toe met me vader de polder in om te snoeken. Er werd toen nog voornamelijk met levend aas gesnoekt.  Maar die tijd is voorbij het is nu vooral met de streamer, kunstaas of doodaas. En bij mij zelf heeft de laatste jaren het vliegvissen op snoek en andere rovers mijn vissershart veroverd.

Mooi 108 cm aan de streamer uit de Bellyboat

Mooi 108 cm aan de streamer uit de Bellyboat

Pas op wat later leeftijd kwam ik in aanraking met de kunstaas visserij. Het begon met de eerste kleine Mister Twisters, heb daar echt ontelbare hoeveelheden baars op gevangen in de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Ik logeerde in de vakanties altijd bij mijn Oma en was dan ook de hele vakantie langs het water te vinden. Was dus eigenlijk al op vroege leeftijd besmet met het vis virus. Er werd zo af en toe ook met kleine lepeltjes en de bekende Mepps en Ondex spinners in de polder leuk snoek gevangen. Deze spinners vangen trouwens heden ten dagen nog steeds goed snoek, is ook vaak een vergeten stukje kunstaas. Nadat ik vanaf me 16de tot ongeveer me 30ste achter de karper heb aangezeten, sloeg na de aanschaf van een bootje voor het karpervissen de vlam weer over naar de roofvis visserij, nadat ik met me maatje een dagje ging trollen op snoek op de Eem. Het roofvis virus was weer terug, wat was het toch eigenlijk leuk die actieve visserij, lekker de hele dag uitwaaien in je bootje en zo nu en dan ook nog een mooie klap op je hengel van een mooi getekende snoek.

Er werd dan ook vrij vlot zelf een eerste vismachine aangeschaft, het was een Monark 1400 DLX geworden met de nodige apparatuur om de onderwater wereld beter te leren kennen. Na de aanschaf van de eerste boot sloeg ook al vrij snel het snoekbaars virus toe, want ook dat blijft een erg leuk tak van visserij, vooral het vertikalen had een verslavende uitwerking op me. Het leek soms wel een drugs, elke aanbeet voelde als een shot en je wou het liefst zo snel mogelijk weer zo’n beuk op je hengel. In de loop van de jaren ga je je zelf dan toch steeds meer specialiseren. En dat werd toch in beginsel de snoekbaarsvisserij met al zijn verschillende disciplines. Zoals het verticalen, dropshotten, werpen en ook bijvoorbeeld het penvissen. In de loop van de jaren bleek wel dat ik toch meer neigde naar de actieve manieren van vissen, zoals het verticalen en het werpend vissen.  Al snel werd er ook deelgenomen aan de NKS competitie, met als doel om zoveel mogelijk er van te leren. Maar ja, Erik en ik waren uit hetzelfde vissers hout gesneden. Want als je mee doet met wedstrijden wil je toch ook graag winnen. Het tweede seizoen NKS hadden we ons voorgenomen om alleen op de wedstrijd wateren te vissen en dan het liefst zoveel mogelijk.  We waren meestal 2 en soms 3 dagen per week aan het vissen. Maar met resultaat dat we in het seizoen 2008/2009 uiteindelijk na 8 wedstrijden ons Nederlands Kampioen Snoekbaarsvissen mochten noemen.

De laatste wedstrijd waar de NKS titel werd veilig gesteld samen met Erik Stobbe.

De laatste wedstrijd waar de NKS titel werd veilig gesteld samen met Erik Stobbe.

Hierna werd het wedstrijd vissen op een laag pitje gezet, want het vergt best wel iets van het thuisfront. Uiteindelijk werd in 2011 het NKS Rivieren gevist en dit leek me dan ook weer een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk in het seizoen 2012 hadden Daan Verbruggen en ik besloten om een jaar mee te doen en natuurlijk maar met 1 doel, natuurlijk proberen om kampioen te worden. Dit uiteindelijke doel werd met veel inzet van beide kanten, door weer veel voor te vissen wanneer mogelijk beloond met de titel Nederlands Kampioen Snoekbaarsvissen Rivieren 2012.

De titel NKS Rivieren behaald in 2012 samen met Daan Verbruggen.

De titel NKS Rivieren behaald in 2012 samen met Daan Verbruggen.

Na het behalen van de laatste titel ging bij mij echter het vlammetje voor het snoekbaars vissen wat zachter branden en zocht ik weer nieuwe uitdagingen. Zou kwam het vliegvissen op snoek ook weer in beeld en mensen wat is dit toch ook een leuke manier van vissen. En ook binnen het vliegvissen zijn er weer legio mogelijkheden wat betreft technieken. Alleen al het gebruik van de diverse soorten lijnen maakt het al erg interessant, door middel van de keuze van je lijn kan je ondiep of tot wel 9 a 10 meter diep vissen en dat bied voldoende mogelijkheden om de snoek ook op het grote water van uit de boot of bellyboat te belagen.

Super leuke visserij met de vlieghengel de snoek belagen.

Super leuke visserij met de vlieghengel de snoek belagen.

Nu het vissen in de vrije tijd op de snoek alweer een jaar of 2 a 3 de overhand heeft, en ik er steeds vaker tegen aan loop dat bepaalde bindmaterialen, streamers, lijnen en andere producten soms slecht of niet te verkrijgen zijn in Nederland. En natuurlijk bied het internet zeker mogelijkheden om het een en ander overzees te bestellen. Maar ja voor een paar spulletjes elke keer het zelfde als verzendkosten, BTW en inklaringskosten maakt het dan ook meestal geen goedkope aangelegenheid. Uit deze gedachten is ook uiteindelijk het idee van Smartlures.nl ontstaan om te proberen een stukje markt in te vullen voor zowel de beginnende vliegvisser tot de meest gepassioneerde vliegvissers op snoek en andere rovers. De onderlijnen en stingers van Smartlures.nl worden allemaal zelf gebouwd met de beste haken en leader materialen welke op de markt verkrijgbaar zijn.

Weer een meter op het lijstje erbij!!!

Weer een meter op het lijstje erbij!!!

Zo ontstond er uiteindelijk een shop met een mooi assortiment voor het vliegvissen op snoek en alle andere rovers en je kan bestellen wanneer het jou uitkomt. En er zal geleverd worden met lage verzendkosten en snelle levertijden en dit alles voor een faire prijs.

Je kan altijd contact opnemen met mij als je wensen of op- of aanmerkingen hebt. Zijn er verbeter punten vertel het mij. Ben je tevreden vertel het dan door !

Smartlures.nl

Predator Fly Fishing

Marc Zitvast