Missie geslaagd!!!!

Wie aan de top wil blijven, dient te blijven innoveren en pionieren….

Het is november, ergens in 2014 droomde ik er stiekem over. Op jacht naar een prehistorische rivierbuffel. Een uit de kluiten gewassen kikkervis, zo lelijk dat die gewoon mooi is!
Marc had er al enkele gevangen in de afgelopen jaren op onze mooie rivieren en dat tot een grote van 198 cm, met shads weliswaar, maar de basis om ze ook op die plekken te gaan belagen met de vlieghengel sprak dan ook voor zich.

Een nieuwe uitdaging was dan ook snel geboren, op jacht naar meerval in Nederland, maar dan vanzelfsprekend met de vliegenhengel!!!!! En als wij ergens van houden binnen de sportvisserij is het creëren van nieuwe uitdagingen voor jezelf. De lat eigenlijk steeds een stukje hoger leggen. Weer gaan voor dat ultieme gevoel voor als het je lukt, met de doelen die je jezelf gesteld hebt.

Het roofvis seizoen vorderde en de gesloten tijd kwam al in rap tempo op ons af. Een uitdaging met een uitroepteken..

De keuze van de stek, de elementen en de te gebruiken materialen waren al een hele uitdaging om goed voorbereid op pad te gaan. Met half bakken materiaal wil je namelijk niet op pad gaan! Ik bedoel, dat moet je gewoon niet doen! Een visserij zo ongekend gaaf, nee dit is zeker geen visserij voor mietjes, maar hardcore knallen vanaf de meest lastige plekken aan een hard stromende rivier. Keihard werken voor je vis. En dan, indien het mag lukken dan is dat gevoel zo onbeschrijfelijk! Het water van de rivieren had de afgelopen weken vrij hoog gestaan en hier door waren de keien van de kribben voorzien van een dunne laagje slijk. Lekker glibberen en glijden dus over de stenen. Maar ja je moet er wat voor over hebben.

Een visserij, waarbij je in principe niet alleen op pad zou moeten gaan, zeker niet als vliegvisser. Daarnaast is het delen van het moment euforisch, iets magisch. Datgeen waar je met z’n tweeën al een hele poos over aan het nadenken bent, weken en maanden tijd die er in zitten, het blijft geweldig! Wie een dergelijk monster mag vangen maakt niet uit, het kan je gewoon overkomen. In een stroomnaad of keerstroom, overal kunnen ze liggen en-of hangen en wie hem dan vangt maakt niet uit! De eerste sessie die we gepland hadden liep op niks uit, buiten dat we nog een 4-tal snoekbaarzen mochten haken, hoe mooi ook maar daar kwamen we nu niet voor. Het storm- en regenachtige weer van de afgelopen dagen zo vlak voor de sluiting gooide wel een beetje roet in ons voornemen om er nog een keer op uit te trekken. Maandagmiddag werd er echter weer druk met elkaar gebeld het zou maandagavond wel eens een goed moment kunnen zijn. We zaten precies tussen 2 stormfronten in. De wind zou tussen 19 uur en 24 uur echter flink in kracht afnemen. En hierna zou er een tweede stormfront passeren, en wat voorheen bleek achteraf. Na overleg met het thuisfront werd er weer met Kelvin gebeld en om 19 uur zo hij bij me zijn. Poging 2 was een feit. En uiteindelijk bleek dit een goede keuze. Rivier stroomde goed en was langzaam stijgende en de ervaring leert dat dit altijd beter is al een dalende rivier. Na eerst weer een tweetal snoekbaarzen gehaakt te hebben. Kreeg ik de verlossende “BEUK” op me streamer, en kan jullie vast vertellen daar kan geen snoek tegenop. Wat een brute kracht. Helaas ging het bij de eerste aanbeet wel mis. Na het nemen van een aantal meters lijn schoot de haak los. Er ging een flink partij worden het water over welke ik hier niet neer zal zetten om het enigszins netjes te houden. En nog geen half uur later kreeg ik een herkansing. Na de aanbeet ging de meerval er als een “onderzeeboot” vandoor. Er werd bij de eerste run met gemak een 50 a 60-tal meters lijn van de spoel getrokken. En de slib van de reel stond toch niet echt licht. Na een gevecht van een 15-tal minuten kwam de meerval voor het eerst aan de oppervlakte. Ondertussen waren erop de zelfde stek een 3-tal shad vissers gearriveerd. En Ronnie had de eer om mijn eerste Nederlandse meerval op de vlieg te mogen landen met de “kaakgreep”. En bij het aanzien van de vis ging er toch wel een redelijk hard vreugdekreet over het water. “YEAHHHHHHHHHHHH”!!!!!!!!! Onze missie is geslaagd, wie had dat gedacht. Wij zelf hadden erop wel opgehoopt, stiekem, maar dat deze missie zou slagen zo vlak voor de gesloten tijd, dat hadden wij nooit verwacht!

The fight is on!!!!Dril eerste meerval op de vlieg.

The fight is on!!!!Dril eerste meerval op de vlieg.

Wat een pens, bij deze lengte van 165cm en deze omvang zal deze meerval tussen de 70 en 75 pond wegen.

Wat een pens, bij deze lengte van 165cm en deze omvang zal deze meerval tussen de 70 en 75 pond wegen.

Missie geslaagd!!! 165 cm "pure power"

Missie geslaagd!!! 165 cm “pure power”

Maatje bedankt wat een top ervaring. Dit smaakt naar meer!!!!

Maatje bedankt wat een top ervaring. Dit smaakt naar meer!!!!

Onze missie gaat door, vaker en meer zullen we het aankomende seizoen op snorren jacht gaan. Gericht gaan we erop uit gewapend met grof materiaal en positieve gedachten. Het aankomende seizoen gaan we ons jachtterrein verbreden, op pad met de bellyboat om die oh zo gave dril opnieuw te mogen beleven!

Één zwaluw maakt nog geen zomer, dat we met beiden voetjes op de grond moeten blijven staan staat centraal. Daar waar het snoekvissen op “onze” fraaie meren en rivieren nog in de kinderschoenen staat, staat deze visserij hier in Nederland nog zeker in de pioniers fase. Maar dat we van dit moment genieten mag eenieder zeker weten, het is ons gelukt, Nederlandse rivier meerval met de vliegenhengel. En ook een bedankje richting Peter Elberse van Elbi International is wel op zijn plaats. Voor het mee denken, met welke materialen we op jacht moesten gaan. Zoals lijnen, hengel en reel. En mede het goede materiaal heeft er voor gezorgd dat we deze vis konden landen. Want kan vast vertellen maar met een #10 of #12 hengel was ik op dit stuk water volledig kansloos geweest.

De gebruikte streamer met 2 ingebouwde glasratels en Wiggle Tail

De gebruikte streamer met 2 ingebouwde glasratels en Wiggle Tail

We komen terug, na de gesloten tijd. En dan gaan we het opnieuw beleven, maar ook dan zullen wij verder inhaken op de inhoud. Hoe, wat en waar. Waarschijnlijk nog belangrijker en interessanter voor de vliegvisser, de te gebruiken materialen!

En oh ja nu 3 dagen later nog steeds spierpijn en een glimlach van oor tot oor die er verdomd moeilijk afgaat!!!!

We’ll be back.
Namens team smartlures, succes!

Marc Zitvast & Kelvin Leenheer

2 Responses to “Missie geslaagd!!!!”

 1. Bill Welborn 5 april, 2015 at 13:31

  Hoi Marc,

  Gefeliciteerd! Wat een prachtig succes. Dit is de eerste keer dat ik iets lees over meerval op de vlieg in Nederland.

  Groet,
  Bill Welborn

  • Thanks Will,

   We hadden zelf hier wel op gehoopt alleen niet verwacht zo snel succes te hebben. Heb ze in het verleden wel met de shad mogen vangen, dus we wisten dat ze er zaten. Wij weten wel wat we gaan doen met de opening.

   Gr Marc